Sağlık

Doğumdan sonra anneler için destek ve anlayış önemlidir

KONYA (İGFA) – Hamilelik, doğum ve doğum sonrası süreçlerin bir bütün olduğunu belirten KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi İkram Karakoç; “Gebelik ve doğum süreci yönetilebiliyor ancak doğum sonrası döneme gelindiğinde takip ve ev ziyaretlerindeki sorunlar nedeniyle zorlaşıyor. Mesleğimiz, yaşımız ne olursa olsun geçmiş tecrübelerimiz bize tecrübe katar ancak anne olmak ve yeni bir bebeğin sorumluluğunu üstlenmek önemli bir geçiş deneyimidir. Bu aşamada anne; “Acaba acaba yapabilir miyim, iyi miyim, başarılı bir anne miyim?” gibi düşünceler takılıp kalır. Çünkü her anne tam olmak ister ve bu duyguları yaşarken eşlerin desteği çok değerlidir. Yeterli desteği bulamayan anne üzüntü ve depresyon yaşayabiliyor” dedi.

“DOĞUM SONRASI ZİYARETTE ANNEYİ SORGULAYIN VE MOTİVE EDİN”

Karakoç, çevresindekilerin anneyi anladığını ancak yeterince anlamadıklarını düşündüğünü belirterek; “Anneleri doğumun sonunda ‘Sen mükemmel bir annesin, bebeğine iyi bakıyorsun’ gibi cümlelerle motive etmeliyiz. ‘Sütünüz var mı, geceleri uyuyor mu, doğduğunda kaç kiloydu, normal mi yoksa sezaryen miydi?’ Bu gibi sorularla anneleri üzmemeliyiz. Bu süreçte bebeğin en çok ihtiyaç duyduğu şey anne sütü ve onun kokusudur. Annenin ihtiyacı olan şey dinlenmek ve motive olmaktır. “Bebeğe ve anneye birlikte vakit geçirme fırsatı verilmeli, anne günlük işlerde desteklenmelidir” dedi.

“HAMİLELİKTE EĞİTİM VE DANIŞMANLIK ALMAK ÖNEMLİ”

Hamilelik döneminde eğitim almanın çok değerli olduğunun altını çizen Karakoç, şunları söyledi; “Gebelik eğitimi ve doğuma hazırlık derslerinde bebeğin doğumdan sonra nasıl emzirilmesi gerektiği, bakımının nasıl yapılması gerektiği, ebeveynleri ne gibi sorunların beklediği gibi konular anlatılıyor. Doğum sonrası dönemde emzirme sorunları yaşamamak için doğum öncesi eğitim almak gerekir. ‘Ben emzirmeyi biliyorum’ demek yerine gerçek teknikleri öğrenerek başlamak daha değerli. Eşinizle birlikte bu eğitimlere katılmanız da büyük değer taşıyor. Bir kadının en değerli destekçisi kocasıdır. “Eş süreci bilmediği zaman eşine gerektiği gibi destek olamaz” dedi.

“GEBELİK ÖNCESİ BAKIM, ENDİŞEDEN ÖNCEKİ YÜZ GÜN ÖNCEKİ BAKIMI KAPSAR”

Karakoç, sağlıklı bir hamilelik sürecinin önceden yapılacak hazırlıklara bağlı olduğunu belirterek; “Gebeliğin ilk 3 ayı bebeğin organlarının oluştuğu dönemdir. Bu dönemde anneyi enfeksiyonlardan, bebeğin gelişimini olumsuz etkileyen ilaçlardan, zararlı alışkanlıklardan korumak daha da önemlidir. Eğer anne hamileliğe sağlıklı bir şekilde hazırlanmaz ve 7. ve 8. haftalarda hamile olduğunu fark ederse organ oluşum sürecini bilmeden bu dönemi geçirir. Gebelik öncesi bakım, gebe kalmadan önceki yüz günü kapsar. Bu süreçte annenin hem fizyolojik hem de ruhsal olarak vücudunu sağlıklı bir hamilelik sürecine hazırlaması gerekmektedir. Örneğin folik asit kullanımı çok önemlidir ve omurilik etkisinin oluşmasını engelleyen çok önemli bir destektir. Bu süreçte mutlaka ultrason muayenesi yapılmalı ve kan değerleri araştırılmalıdır. “Bu döneme önceden hazırlık yapılırsa sağlıklı bir gebelik yaşanır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu