AB’den Suriye’ye insani erişimi kolaylaştıracak adım
Avrupa Birliği (AB), insani yardım kuruluşlarının Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerden etkilenen Suriye’ye hızlı bir şekilde insani yardım ulaştırabilmesi için AB üyesi ülkelerin ulusal makamlarından ön izin alma zorunluluğunu kaldırdığını duyurdu.
Avrupa Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamada, AB’nin Suriye’ye yönelik yaptırımlarının Beşar Esad rejimi ve destekçilerine kazanç sağladığı belirtildi. ekonomisektörleri hedef aldığının altı çizildi.
Yaptırımların AB’nin Suriye’ye gıda, ilaç veya tıbbi malzeme ihracatını yasaklamadığı ve Suriye’nin sağlık sistemini hedef almadığı vurgulanan açıklamada, “AB’nin yaptırım rejimi, insani yardımın devam etmesini sağlamak için geniş kapsamlı bir insani muafiyet içermektedir. ülkenin neresinde olursa olsun.” sözü yer aldı.
Açıklamada, AB Yönetim Kurulu’nun bugün sahip olduğu prestij ile insani yardımın hızlı bir şekilde ulaştırılmasını kolaylaştıracak ek değişikliğin kabulüne karar verildiği belirtildi. insani amaçlarla listelenen kişi ve kuruluşlara yetkili makamlardan ön izin alma zorunluluğundan feragat etti.bilgi paylaştı.
Açıklamada, değişikliğin altı aylık bir süre için geçerli olduğu kaydedildi.
Esad rejimine AB yaptırımları
AB’nin Suriye’ye yönelik yaptırım listesinde sivil halka uyguladığı baskı nedeniyle 289 kişi ve 70 kuruluş yer alıyor.
Yaptırımlar arasında varlıkların dondurulması ve seyahat yasağı yer alıyor.
Rejime yakın iş insanları ve şirketleri hedef alırken, petrol ithalatı, bazı yatırımların kısıtlanması, Suriye Merkez Bankası’nın AB’deki varlıklarının dondurulması, iç baskıda kullanılacak ekipman ve teknolojilerin ihracatının kısıtlanması ve bağlantının izlenmesi de kapsam dahilindedir. önlemlerin kapsamı. Yaptırımlar insani yardımın gönderilmesini engellemez.