Ekonomi

Tahılda hedef ihracat 14 milyar dolar

İZMİR (İGFA) –Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Lideri Muhammet Öztürk, Ege Bölgesi’nden 2024 yılında 1,2 milyar dolarlık ihracata ulaşmak için yoğun bir pazarlama takvimi oluşturduklarını belirtti.

EGE BÖLGESİNDE TÜRKİYE’NİN İHRACATI İKİYE, ÜÇ KATINA ÇIKTI

Hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar bölümünün 10 yıl önce Türkiye genelinde 6,7 milyar dolar ihracat yaptığını, 2023 yılında ihracatını yaklaşık 2 kat artırarak 12,4 milyar dolara ulaştığını aktaran Öztürk, şunları söyledi: Şartlar dikkate alındığında önemli bir rakam. Bölümümüzün başarısının göstergesi. Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz 10 yılda ihracatını 360 milyon dolardan 1 milyar 68 milyon dolara çıkardı. “AYB çatısı altındaki 12 ihracatçı birliği arasında ihracat sıralamasında 10 yıl önce 8’inci sıradayken bugün 5’inci sıraya yükseldik” dedi.

Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2023 ihracat performansının sektörel kırılımı hakkında da bilgi veren Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü; “En çok ihracat yaptığımız alt sektörümüz 476 milyon dolarla bitkisel yağlar olurken, ihracatını yüzde 32 artıran küspe, hayvan yemi ve evcil hayvan yemi segmenti ise 162,5 milyon dolarlık ihracatla ikinci sırada yer aldı. Bu segmentimiz 10 yıllık dönemde yüzde 2 bin 428 gibi rekor bir artış yakaladı. Evcil hayvan maması bölümünde ise Türkiye ihracatının yüzde 60’ının Ege Bölgesi’nden yapılması bizim için bir başka gurur kaynağı oldu. Cari açığımızın olduğu bu branşta son yıllarda hızlanan yaş gıda yatırımlarının devreye girmesiyle bu branştaki cari açığı en kısa sürede kapatacağımızı düşünüyoruz. Birliğimiz bünyesinde en çok ihracat yaptığımız üçüncü alt branşımız ise geçen yıla göre yüzde 4 bin 592 değer artışıyla 93,2 milyon dolar oldu. En fazla ihracat rakamına ulaşan hububat dalı oldu. “Tahıl faslımızdaki artışın en önemli kaynağı mısırdır.”

Önder Öztürk, yağlı tohumlar branşının 84,3 milyon dolar, çikolatalı şekerleme ürünlerinin ise 83,3 milyon dolar ihracat yaptığını paylaşarak, “İhracatımız sırasıyla; 50 milyon dolarlık tahıl ürünleri; 49 milyon dolarlık Gıda Müstahzarları; 26,1 milyon dolarlık Değirmencilik Ürünleri; Baharatlar 25 milyon dolarla; 12,1 milyon dolarla Şekerleme Ürünleri; “Bakliyat ihracatı 1,6 milyon doları buldu” dedi.

2 TURQUALITY VE 1 URGE PROJESİ GELİYOR

Bu arada Öztürk, Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 6 gıda birliğinin ortaklığında “Türk Lezzetleri” isimli ABD Turquality projelerinin başarıyla devam ettiğini kaydederek, “Ege İhracatçıları bünyesinde gıda sektöründe faaliyet gösteren ihracatçı firmalarımızın katılımıyla ‘ Dernekler, üretimin Avrupa Birliği’nin Yeşil Düzen çerçevesinde ortaya koyduğu stratejiye uygun olduğunu belirtti. Yöntemlerimizi geliştirmek ve üretimde sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla “Gıda Sürdürülebilirliği UR-GE Projesi”ni yürütüyoruz. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için bu projeye katılan ihracatçı firmalarımızla çalışmaya devam ediyoruz. Öte yandan 2023 yılında Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak sektörümüzün uluslararası rekabet gücünü artırmak amacıyla 15 firmanın katılımıyla URGE Projesi’ni başlattık. 2024 yılında bu proje kapsamında gerçekleştireceğimiz ihtiyaç analizi doğrultusunda belirleyeceğimiz hedef pazarlara yönelik fuarlar, ticaret heyetleri ve sektörel heyet çalışmalarımız olacak. “Şekerleme ve Pastacılık Ürünleri Turquality Projesi”ne katılarak sektörü hedef pazarlar olan ABD, Kanada ve Meksika’da tanıtmayı planlıyoruz. “Öte yandan şube birlikleri olarak ortak yürütmeyi planladığımız ‘Bulgur Ürün Turquality Projesi’ ile departmanın hedef pazarları olan Rusya, İran ve Endonezya’da bir dizi tanıtım faaliyeti yürütmeyi planlıyoruz. “dedi.

divrigiajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu